Η ιστορία του Μπάρμπα Μήτσου
Ιστορία και παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά
Όλα ξεκίνησαν με έναν παππού, μια αυλή και μια λαδόκολλα…
Ο ιδρυτής και άνθρωπος πίσω από την ιδέα των φημισμένων μπιφτεκιών στη λαδόκολλα είναι ο Μπάρμπα-Μήτσος, ο παππούς μας. Ένας αυθεντικός άνθρωπος με μεράκι, αγάπη για την ποιότητα και αληθινό ταλέντο στη γεύση.
Εργάστηκε επί χρόνια ως χασάπης στον Καναδά, μα η καρδιά του ανήκε πάντα στην Ελλάδα. Όταν επέστρεψε με την οικογένειά του, αποφάσισε να στήσει το δικό του ψητοπωλείο στον Άγιο Δημήτριο. Εκεί, με σεβασμό στο καλό φαγητό και στην απλότητα, δημιούργησε ένα μικρό, αυθεντικό στέκι που αγαπήθηκε γρήγορα από χιλιάδες ανθρώπους.
Στο μαγαζί του υπήρχαν πάντα τα ίδια πέντε βασικά υλικά: φρέσκο κρέας, ψημένο ψωμάκι, ένα βαρέλι με φέτα, ζουμερές ντομάτες και άφθονο κρασί από τα αμπέλια του Κορωπίου. Δεν χρειάζονταν πολλά παραπάνω – μόνο μεράκι και φροντίδα.
Η αυλή που έγινε στέκι
Φιλόξενη ατμόσφαιρα και εξυπηρέτηση με χαμόγελο...
Στην αρχή, το φαγητό ψηνόταν στην αυλή του σπιτιού του, πάνω σε μαγκάλι με κάρβουνα. Στόχος του δεν ήταν να χτίσει «επιχείρηση», αλλά να προσφέρει τίμιο φαγητό στους εργάτες της γειτονιάς. Όμως οι γεύσεις του ήταν τόσο καλές και η φιλοξενία του τόσο ζεστή, που πολύ γρήγορα η αυλή γέμισε με παρέες, φίλους, ντόπιους και περαστικούς. Έγινε το αγαπημένο τους στέκι.

Η ιστορία της λαδόκολλας (ή αλλιώς, Όταν τελείωσαν τα πιάτα…)
Ένα βράδυ, κατέφτασαν στο μαγαζί δύο - τρεις παρέες μερακλήδες. Έφεραν τρανζιστοράκι, έβαλαν μουσική και άρχισαν να τρώνε, να τραγουδούν και να χορεύουν. Παρά τις παρακλήσεις του Μπάρμπα-Μήτσου να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, η διασκέδαση ξέφυγε – και μαζί της ...τα πιάτα! Μέχρι το τέλος της βραδιάς είχαν σπάσει και τα 20.
Την επόμενη μέρα, οι ίδιες παρέες ξαναγύρισαν – πελάτες σταθεροί και αγαπητοί. Ο Μπάρμπα-Μήτσος, όμως, δεν είχε πια πιάτα. Οπότε τους σέρβιρε το φαγητό... σε εφημερίδα.
–
«Τι είμαστε, γατιά;» του είπαν.
–
«Αν θέλετε πιάτο, πηγαίνετε στη γωνία να μαζέψετε ό,τι σπάσατε χθες…», απάντησε χαμογελώντας.
Για μια εβδομάδα, έτσι έτρωγαν. Και όταν πια ο παππούς αποφάσισε να αγοράσει ξανά πιάτα, οι πελάτες αντέδρασαν:
–
«Όχι, φέρ’ το όπως πριν. Έτσι μας αρέσει».
Ο Μπάρμπα-Μήτσος, όμως, ήθελε να κρατήσει ένα επίπεδο υγιεινής. Έτσι, σκέφτηκε μια λύση απλή αλλά ευφυέστατη: η εφημερίδα έγινε…λαδόκολλα.
Και κάπως έτσι γεννήθηκε η παράδοση που κρατάει μέχρι σήμερα. Το φαγητό σερβιρισμένο πάνω σε λαδόκολλα έγινε σήμα κατατεθέν. Έγινε συνήθεια, λατρεία, κομμάτι της εμπειρίας!
Γιατί για εμάς, η παράδοση δεν είναι μόνο μια παλιά συνταγή – είναι άνθρωποι, γειτονιές, στιγμές και μνήμες.
Κι όλα αυτά …πάνω σε μια λαδόκολλα.
Αυτό συνεχίζεται από παππού, γιο και εγγονούς μέχρι σήμερα !
Για Τηλεφωνική Παραγγελία
Άγιος Δημήτριος: 2109335052
Βύρωνας: 2107645134
Ευκολία με delivery & take away μέσω efood & Wolt!
